woensdag, september 21, 2005

Tsjeven

BRUSSEL - Ante Gotovina, de Kroatische ex-generaal die door het Joegoslavië-tribunaal gezocht wordt wegens oorlogsmisdaden, zit ergens in een franciscaans klooster in Kroatië. Het Vaticaan weigert elke medewerking om hem op te sporen.

Dat verklaarde Carla del Ponte, de hoofdaanklaagster van het tribunaal, gisteren in een interview met de Engelse krant The Daily Telegraph . ,,Ik beschik over informatie dat hij zich schuilhoudt in een franciscaans klooster en dat de katholieke kerk hem beschermt. Ik heb dit opgenomen met het Vaticaan. Maar het Vaticaan weigert compleet om mee te werken met ons.''

Del Ponte trok in juli naar Rome om de zaak te bespreken met aartsbisschop Giovanni Lajolo, de ,,minister van Buitenlandse Zaken'' van het Vaticaan. Maar Lajolo verzette zich volgens Del Ponte tegen het idee om het Vaticaan te laten optreden als geheim communicatiekanaal met de Kroatische kerk. ,,Ik vroeg om in het Vaticaan een gesprekspartner te hebben, zodat ik mijn informatie kan delen. Maar neen, onmogelijk.'' ,,Ze vertelden me dat ze geen informatie hadden, maar dat geloof ik niet. Ik denk dat de katholieke kerk de meest geavanceerde inlichtingendiensten heeft.''

En: ,,Monseigneur Lajolo vertelde me: 'Vertel me in welk klooster Gotovina zich schuil houdt.' Ik zei dat ik niet in Rome zou zijn als ik dat wist.'' Del Ponte vroeg het Vaticaan ook tevergeefs om op te treden tegen de Kroatische bisschop Mile Bogovic, die Gotovina een held heeft genoemd. ,,Extreem ontgoocheld'' schreef Del Ponte rechtstreeks naar de paus. Omdat ze nog altijd geen antwoord heeft gekregen, besloot de hoofdaanklaagster de zaak publiek te maken.

Revelerend was in diezelfde krant het interview met Pieter De Crem: "Ik denk dat Kroatië een datum van toetreding moet kunnen krijgen. En de zogenaamd onwillige houding van Kroatië om mee te werken met het Joegoslavië-tribunaal bij het opsporen van de van oorlogsmisdaden verdachte Gotovina, weegt ongelooflijk veel lichter dan de bezwaren tegen Turkije."

Die tsjeven toch. (Heerlijk vlaamsch woord trouwens.)

Ondertussen in Vlaanderen

De Administratie Planning en Statistiek (APS) van de Vlaamse Gemeenschap heeft weer eens haar grote enquête gedaan. Wat blijkt?

- Ongeveer 26 procent van de Vlamingen vertrouwde migranten in 2004 niet, terwijl dat in 1998 slechts 23 procent was.

- De stelling ,,Moslims zijn een bedreiging voor onze cultuur en gebruiken'' wordt door 41 procent van de Vlamingen onderschreven, een tiende meer dan in 1998.

41%... misschien de score van het Vlaams Blok volgend jaar in Antwerpen bij de gemeenteraadsverkiezingen?

dinsdag, september 20, 2005

Perspectief

Na al de compleet overdreven hoera-geluiden in de Belgische pers na de festivaloptredens van Arsenal, dan toch eindelijk iemand die de band in perspectief ziet:

`Wat een aanfluiting, die brullende John Roan: "C'mon! Chu Chu Chu!" Wat een vermoeiende corporate Shell-feestenmuziek; nergens is het eigenzinnig of spannend, het is een kwak meelsaus op een zielloze funkmoot. Je kan nog zoveel exotische stijlen in een pan gooien, het blijft smaken naar Vlaams braadvet. En niet uit het frituur van Eddy Wally, dat zou het nog komisch maken. CONCLUSIEIn je i-Pod doen als je naar een sollicitatiegesprek voor sportschoolmedewerker gaat. En boeken als je een partyboat hebt afgehuurd voor een knalfuif. En alleen omdat Snap en Robert Palmer niet meer leverbaar zijn.`

Helaas is het einde van Arsenal nog niet in zicht: nu zal de band ook opgevoerd zorden in - het overigens uitstekende - Six Feet Under.

maandag, september 19, 2005

Voor de fans

Lindstrom & Prince Thomas spelen live in Dirty Dancing op 1 october en op 2 december in de Culture Club.

Deja vu

'Eerlijk gezegd interesseert het me geen zak meer hoe grappig alinea twee is. Fuck, wat ben ik eigenlijk aan het doen? Een stukje schrijven? Mijn mening weer eens geven over dingen die dan weer gelezen worden door andere mensen met meningen die blijkbaar ook tijd genoeg hebben om te vaak rond te hangen op een forum? Elkaar een beetje bestoken met wetenswaardigheden, bekvechten over een paar bands die iedereen over een jaar ofwat weer vergeten is, oude koeien uit de sloot halen en steeds meer meningen, nieuwe meningen, andere meningen, betere meningen geven over onbelangrijke shit? Ik heb er geen zin meer in.'

@subs.