zondag, november 27, 2005

Het kerstcadeau van Border Community



















WTF? De nieuwe 7” van Nathan Fake op Border Community (limited edition op wit vinyl) is dus echt een nieuwe interpretatie van ‘Stille Nacht’, maar dan in een besneeuwde ambientglitch-versie met veel echo. Absoluut geen dance-floor stuff: geen droge beat te bespeuren, geen minimal aan de einder te zien. Eerder wordt een tipje van de sluier opgelicht van wat we kunnen verwachten op ‘Drowning in a Sea of Love’, het debuutalbum van Nathan Fake (en van Border Community) dat uitkomt in maart 2006. De beladen B-kant (‘Grandfathered’) staat daar al zeker op en klinkt als bombastische Boards of Canada.

Nathan Fake – Silent Night/Grandfathered (BC010) komt morgen uit. (Mooie hoes trouwens.)

zaterdag, november 26, 2005

Charles & Chelonis

Op basis’ van Vincents omschrijving (de naam Romanthony doet me altijd huiveren) en een eerste vlugge beluistering (als randactiviteit), zei Dislocated Genius van Chelonis R. Jones me ook niet zo veel. Maar aan het hoge aantal draaibeurten ten huize Sporenburg & Lubacov te zien, moest er toch wat meer aan de hand zijn. Dus toch tijd voor een uitgebreide luistertest genomen. En gelukkig maar. Want Dislocated Genius komt zeker in mijn eindejaarslijstje. De break na viereneenhalve minuut in Mythologies (Myths I & II) bewust door de koptelefoon horen was voldoende.



Ronduit fantastische plaat, waarvan een aantal nummers me indirect deden denken aan songs als ‘I’m falling’ of ‘Understand’ op het voor de rest veel rustigere Born on the 24th of July van Charles Webster, een wat vergeten parel die begin 2002 uitgekomen is op Stratra (via Peacefrog). Zeker ook een herbeluistering waard.

vrijdag, november 25, 2005

En nog een reden om naar Brussel te gaan

Lifelike & Kris Menace (live-set), 10 december, Dirty Dancing, Brussel.

U kent ze misschien van het briljante 'Discopolis' - de ultieme zomerhit van 2005 die geen zomerhit werd. (Het stond wel op de ehm, La Rocca verzamelaar.) Niet toevallig uitgekomen op Vulture, de speeltuin van Alan Braxe. Epische discohouse. Anthem. Geniaal.
(Luister er naar op deze site - speelt automatisch af.)

Respect voor Cosy Mozy zijn Dirty Dancing trouwens: morgen Erol Alkan op het menu, volgend jaar ook nog Tiga, huisfavoriet Kiki, Lindstrom & Prins Thomas, Idjut Boys en vele anderen. Beste en meest stijlvolle club van België!

Weekendje Brussel?

* 16/12/05 - Boaz - DJ Koze + Wighnomy Brothers + Bern
* 17/12/05 - Fuse - Mathew Jonson (live)

donderdag, november 24, 2005

Van Brazil naar Jamaica

Damian Marley is de zoon van Bob Marley en (de blanke) Miss Jamaica Cindy Breakspeare. Achter de knoppen zit halfbroer Stephen Marley, een man die als geen ander er in slaagt om reggae en dancehall te verzoenen met hiphop. De muziek varieert van klassiek gestroomlijnde rootsreggae en minimale jaren 1980-dub naar flitsende digibeats, aldus de grootste reggae-kenner van België (KM in DS). (Ik heb geen verstand van al de verschillende substijlen daar, but I'm working on it.)
Featuring Bobby Brown, Black Thought (van The Roots), Nas, Bounty Killer en Eek-A-Mouse.

Zo hoort 21e eeuwse reggae te klinken. Loop NU naar de winkel.

Attn: Omar

The Guardian krabt zich achter de oren van al die Engelstalige muziekbloggers. Interessant leesvoer hier.

"But even the biggest fan of wordplay can come unstuck when written English turns into - here's an excuse to make up another new word - Blog-lish. I speak as someone whose lifelong compulsions to listen to music and read other people's diaries have matured into an addiction to music weblogs. And I've found myself scratching my head at some of the words and phrases used by bloggers to describe things that once would simply have been described as either 'good' or 'bad'. It's brilliant fun and completely baffling at the same time."

zondag, november 20, 2005

Link van de week

Livesets à gogo van onder andere Laurent Garnier, Jeff Mills, Richie Hawtin, Jesse Somfay, Ellen Allien, Akufen, John Tejada, Tiefschwarz en vele anderen. En wel hier.

zaterdag, november 19, 2005

Where you've been?

Bon, nog enkele te gaan.

Madonna struikelt in Elio Di Rupo land

De kortgedingrechter van Bergen heeft vrijdag geoordeeld dat het nummer ,,Frozen'' van Madonna plagiaat is. Hij verbiedt de verkoop en het afspelen van het nummer op Belgisch grondgebied. De platenfirma Warner en de uitgevers EMI en Sony krijgen vijftien dagen om
de media in te lichten, en elk album waarop het nummer staat, uit de winkels te halen.
Dat zijn Ray of light en Best of. Sommige radiozenders schrapten de song meteen van
hun playlist. Anderen draaiden hem, en wachtten de officiële mededeling af.

Salvatore Acquaviva, een componist uit Moeskroen, hoorde ,,Frozen'' in 1998 en vond dat het liedje sterk leek op ,,Ma vie fout l'camp'', een lied dat hij in 1980 schreef. Hij meent dat een demo van de song via een wederzijdse vriend bij Madonna terechtkwam. De zangeres was in die dagen actief in Europa als danseres. ,,Frozen'' moet over 15 dagen uit de handel genomen zijn. De advocaat van Acquaviva wil nu onderzoeken hoeveel royalty's zijn cliënt misliep.

De foto komt van deze redelijk gesjeesde website.

dinsdag, november 15, 2005

Best DJ in the world?

Volgens 124.000 DJ-Mag lezers is dat Paul Van Dyck. In een top 100 die overspoeld wordt door saaie trance, progressive en hard-house dj's.
Verder Richie Hawtin op 12, James Holden op 37, Villalobos op 47, Laurent Garnier op 53, Magda op 100, Tiefschwarz op 146, Ellen Allien op 186, Michael Mayer op 199, Luciano op 204, Ivan Smagghe op 208, Derrick May op 237. Mijn favoriet (Dominik Eulberg) staat er zelfs niet in.

Soundtrack bij gisterennacht

Ada - Believer (Wet Cement Remix) (Areal)
Even nog melden dat de nieuwe Ada op Areal een van haar beste ooit is. Deze 'Wet Cement' (Que?) remix van 'Believer' is een tien-minuten-durende tranentrekker, een zijden zakdoek die je aangereikt wordt om je natte ogen mee af te vegen. Cruciaal.

Oliver Hacke - Track 87 (A Touch of Class)
Meer feëerieke piano-minimal in het verlengde van zijn werk op Traum.

Robert Babicz - Mister Head (K2)
Ik wed dat Felix Da Housecat hier een moord voor doet: Dirty Dancing elektro met een sterk house-buikgevoel. Floorfiller.

Waar voor uw geld

De mij volstrekt onbekende Roman heeft op het nog onbekendere Kalk Pets label even een dijk van een 12" neergeplant. Correctie: niet hijzelf, maar remixers als Lo Soul, Pascal Schaeffer en Tonetraeger zijn daarvoor verantwoordelijk.

Degene die de show steelt is Lo Soul die Roman's 'True Love Owes us Shit' remixt (in 'de So in La With You' remix om precies te zijn) met een weemoedig Balkan strijkersarrangement, waardoor we een soort warmbloedige zigeunerminimal krijgen. Ook Tonetraeger is weer op dreef met zijn remix van 'Unbroken Smile'. LCD Soundsystem meets Lawrence op een uitje door een uitgestrekt Pools platteland.

Verder mixt Pascal Schaefer ook nog eens Skiver met niet onaardig resultaat. Maar vooral dus aan te schaffen voor de Lo Soul en Tonetraeger remixes.

maandag, november 14, 2005

Nathan Fake

... is mijn held. Echt. Nog meer dan op 10daysoff omvergeblazen door zijn nieuw werk. Warmste laptopset ooit. Debuutalbum begin volgend jaar. Francois Kevorkian wil hem tekenen voor zijn Wave-label.

De Frodo-vergelijking wordt trouwens overal opgepikt, want ik las het in Gent in de Zone09. Gepikt van KM, die het had van Omar, die het had van Sander :).

Echt, ik tril nog na. Perfect gewoon.

maandag, november 07, 2005

Eerste internetpiraat in de gevangenis

AFP:

HONG KONG - De Hongkongse justitie heeft voor een wereldprimeur gezorgd door vanmorgen een man vast te zetten die illegaal films verspreidde via het internet. Chan Nai-ming (38) werd op 24 oktober schuldig bevonden van inbraak op de auteurswet omdat hij drie hollywoodfilms zonder auteursrechtelijke toestemming online verspreidde via de BitTorrent technologie.

Ondertussen in Frankrijk

Redactioneel commentaar Libération van 5 november:

,,Ze willen reageren op de 'beledigingen' van Sarkozy, maar ze steken de auto van hun buren en de school van hun zus in brand. Ze willen af van de vooroordelen van de politie, maar door hun gedrag versterken ze die vooroordelen nog. Het is de logica van de uitsluiting: wie ertegen revolteert, sluit zichzelf nog meer uit. Het is bijzonder tragisch.''

Verder:
"Een groep jongeren reed zondagavond in Straatsburg een gestolen auto een huis binnen, waarop zij de auto in brand staken. Op de vraag wanneer het geweld zou stoppen antwoordde de 17-jarige bestuurder van de auto: ,,Wij gaan door totdat Sarkozy is afgetreden." (...)

Ondertussen is de eerste dode gevallen, een onschuldige zestigjarige die per ongeluk op de verkeerde plek was.

Uit De Standaard:

"De Egyptenaar Ramadan heeft er allemaal geen boodschap aan. Hij staat met verbijstering in de ogen te kijken naar de plaats waar hij enkele uren tevoren zijn twee vrachtwagens had geparkeerd in Bondy. Al twintig jaar heeft hij een vaste routine op marktdagen. Hij komt aan rond 5 uur , gaat een koffietje drinken met zijn metgezel, inspecteert daarna zijn vaste standplaats om te zien of ze proper genoeg is om zijn fruit en groenten uit te stallen.
Daarna begint hij zijn vrachtwagens uit te laden. Zo zou hij het ook donderdagmorgen doen, maar toen hij terugwandelde naar zijn vrachtwagens, stonden die allebei in lichterlaaie.
Een van de twee kon hij nog blussen, de andere was niet meer te redden. Van de duizenden euro's aan fruit zijn alleen nog wat verkoolde mandarijnen over. Hij probeert zich rustig te houden, maar hij trilt van woede. En dan, na even nadenken, barst hij toch los: ,,Luiaards zijn het. Allemaal. Ze doen zelfs geen moeite om werk te vinden. Neen, dan leven ze liever van een uitkering, die ik betaal.''

Taxichauffeur Azedine denkt er net zo over. Hij is geboren in Algerije, maar woont al 25 jaar in Frankrijk. ,,En ik ben dus Fransman'', zegt hij trots. ,,Een Fransman die hard werkt. Maar die dan wel moet toekijken als jongens uit zijn buurt de auto van zijn vrouw in de fik steken. Zomaar, omdat ze daar zin in hebben. Opvoeding, daar mankeert het die gasten aan. Die hebben geen respect meer. Nergens voor. Ze kennen god noch gebod.''

(...)