Even recapituleren:
Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie wordt geboren uit de 'atoms for peace' toespraak van toenmalig Amerikaanse president Dwight Eisenhower voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 1957. De bedoeling is vreedzame kernenergie te delen en te spreiden in het belang van wereldwijde ontwikkeling, onder de hoede van het IAEA. In de loop der jaren verandert de nadruk.
De spreiding van kernenergie blijkt het gevaar in te houden voor de spreiding van het atoomwapen. Daarom komt er in 1968 het niet-proliferatieverdrag (NPT). De niet-kernwapenstaten verplichten zich ertoe nooit kernwapens te verwerven en krijgen in ruil toegang tot alle civiele kerntechnologieën; de kernwapenmogendheden beloven onderhandelingen om de nucleaire wapenwedloop te stoppen en tot nucleaire ontwapening te komen, en om in geen geval mee te werken aan de verspreiding van kernwapens. Het IAEA ziet toe op de naleving ervan. Van alle 195 landen in de wereld hebben alleen Pakistan, Israël, India en Noord Korea dat verdrag niet getekend. Van een 'westers systeem om naar eigen goeddunken landen uit te sluiten' is dus geen sprake Theo.
Verder is het een van de meest uitgesproken Nobelprijzen van de Vrede van de laatste 10 jaar. Altijd makkelijk om zo'n prijs naar een of andere Mexicaanse vrouwenbeschermster te geven. Lekker veilig. Na al de kuiperijen van de V.S. om El Baradei te verhinderen aan een derde ambtstermijn te laten beginnen - omdat de Egyptenaar zowel in het dossier Irak als Iran a pain in the ass was voor de Bush-strategie - is het echter een moedige keuze van het comité om het IAEA de nobelprijs te geven. Het is een keuze die duidelijk standpunt inneemt tegen de Bush-administratie. Het is een keuze voor diplomatie boven geweld. Het is een keuze voor multilateralisme boven unilateralisme. Zonder het IAEA zou het immers niet alleen bij Irak gebleven zijn. Als er een man of organisatie de hoeder van de vrede was afgelopen jaar, dan was het wel El Baradei en het IAEA.
dinsdag, oktober 11, 2005
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
De op papier zo wereldse samenstelling .
Niets te papier, 98% van alle landen in de wereld hebben dat ding getekend na jaren onderhandelen. Universeler kan je niet worden.
Verder bestaat het westerse systeem van omgaan met kernenergie niet. Vergelijk maar de Amerikaanse met de Europese veiligheidsstrategie, bijvoorbeeld inzake Iran. Of bedoel je het op milieu-gebied?
Ten slotte: het NPT is een feit, tot spijt van wie't benijdt. Idealistisch links gewauwel vergeet dat er geen alternatief is. Zowel op veiligheidsgebied als op energievoorziening (en begin nu niet over zonne- of windenergie).
Wat zijn je bronnen bij de VN, Theo, waardoor je zo goed weet hoe het gaat bij de IAEA?
De Nobelprijs voor de Vrede is ook toegekend aan machiavellistische machtspoliticus pur sang Henry Kissinger en de door-en-door corrupte semi-dictator Yasser Arafat, dus veel waard was hij so wie so al niet meer.
we zijn het inderdaad oneens in de kern theo. maar ik sta open voor praktisch haalbare alternatieven hoor. ik hoor ze graag van je!
dat ik over inside information zou moeten beschikken om ergens iets van te vinden, lijkt me de grootste onzin die ik de laatste tijd heb gelezen.
Wat ik bedoel is dat het wel handig zou zijn als je je visie over de kwalijke rol van het IAEA zou kunnen onderbouwen met bronnen.
Verder veel plezier toegewenst in je grot!
Een reactie posten