zondag, februari 19, 2006

Kiki

Had het er vorige maand al over hoe deze mixcd vastgeroest zit in mijn ipod. Sommigen spreken terecht van de enige opvolger van Michael Mayers `Immer` mix (ik kijk richting Sporenburg) - en de sublieme tracklist rechtvaardigt die classificatie ook.
Voor Kindamuzik probeerde ik ook uitgebreid uit te leggen waarom deze cd net zo goed is (lees het hier) en vervolgens begon de email-inbox langzaam vol te lopen. De reacties waren vooral van de strekking `Bedankt om dit onder de aandacht te brengen - ik ben nu al fan` etc. Gelukkig zijn er ook anderen ;).

Lezers, meng u vooral in de discussie.


---------------------------------------------------------------------------------------------
Hai theo,

Bedankt voor de reactie! Over die `ijkpunten` heb je misschien gelijk - maar ik wou gewoon deze mixplaten onderscheiden van de doorsnee mixplaat zoals er iedere week tientallen van verschijnen. Suggereer eens een ander term? En ik durf trouwens sterk te betwijfelen of op de `kleinere` dansvloeren verder gegaan wordt dan de vernoemde mixcd`s.

Pak `neotrance` trouwens niet op dat ontbreken van een plichtmatig hoogtepunt: ik gebruik het gewoon als gemeenschappelijke deler van wat je bij juno of phonique aangeduidt ziet onder de meest rare benamingen, die gaan van `psychedelic mnml trance` tot `minimal/tech house`.

Verder zie ik de link met de newbeat totaal niet (ben ik er te jong voor?) en heb je al eerder eens die theorie over trance/vervreemding proberen uit te leggen - maar daar ben ik het dus niet mee eens. Maar probeer me vooral van het tegendeel te overtuigen.

Groetjes,

Mathias

PS: Wat vond je trouwens van Boogybytes zelf?

Op 17-2-06 heeft theo ploeg <theo@cut-up.com> het volgende geschreven:

> hoi mathias,

> > leuk stuk op KindaMuzik. maar echt een ijkpunt zijn ze natuurlijk niet. meer
> een medium dat mondjesmaat iets naar boven brengt dat op de kleinere
> dansvloeren allang speelt. sterker nog: daar is de evolutie al weer veel
> verder.

> > je schrijft overigens over neo-trance dat het afwijkt van trance omdat het
> een plichtmatig hoogtepunt ontbeert: welnu dat is precies zoals je alle
> hedendaagse trance - zoals die van tiesto kunt omschrijven. niet echt
> bruikbare definiering dus.

> > daarbij is het linken aan trance een zwaktebod omdat de muziek veel eerder
> teruggrijpt naar nog vroeger: de tijd van newbeat, wellicht van de
> eurodisco. het gaat daarbij niet alleen om trance maar vooral om
> vervreemding. klinkt als een klein verschil, is het echter totaal niet.

> > groet,
> > theo

16 opmerkingen:

willem zei

hihi

Ik heb 'm pas twee keer beluisterd (op de terugreis stierven de laatste tonen weg op het moment dat ik m'n huissleutels pakte) dus kan er nog niet al teveel over zeggen anders dan dat ik er extreem heftig op reageer: zo af en toe krijg ik het onwijs warm. Een meer gefundeerde wil ik later nog wel eens proberen. Theo geeft m.i. een typische Theo-reactie: het gebeurt al veel langer op deze of gene plek blabla... Sorry Theo, ik vind je een toffe peer maar ik zou graag eens van jouw hand een stuk willen lezen over iets nieuws en origineels waar men/wij/ik over een jaar pas notie van nemen. Da's een stuk overtuigender dan dat achteraf te roepen.

O. L. Muñoz Cremers zei

dat is precies wat trance NIET doet.

Daarom "heet" het ook neo-trance (al is het natuurlijk gewoon house -punt- maar dan zijn we snel uitgepraat). Ik vind het een erg fijne en bruikbare term.

Maar Mathias, leuk dat je er veel reacties op krijgt (ook voor Kiki natuurlijk die karrevrachten van zijn cds moet verkopen ;)

Op naar de Holden mixert, zag die tracklisting. Ik werd blij.

Mathias Vermeulen zei

eigenlijk zijn we het vrij eens hoor Theo :), want met die `trance` heb ik het ook over die `kleine trip in je eigen hoofd` waar je het over had en VOORAL over die gelaagdheid, die zeker in Kiki`s mix zo goed te horen is, zowel letterlijk (de hawtin-mixwijze) als figuurlijk (de mininal-invloed). Het gaat inderdaad over die trance (spreek uit `trounse` - die betekenis) als tegengestelde aan de hedendaagse Tiesto-trance (spreek uit trens - die betekenis).

verder moet ik me dan toch eens in die vroege newbeat of trage eurodance gaan verdiepen: enige aanraders?

Bij kosmische disco denk ik eerder aan Kelley Pollar en Lindstrom en Prince Thomas enz., waar de geluiden waar ik op doel toch niet helemaal voor opgaan.

O. L. Muñoz Cremers zei

waar de geluiden waar ik op doel toch niet helemaal voor opgaan.

Precies met disco heeft zeer weinig te maken. Met new beat naar mijn idee ook maar ik denk dat Vincent hier de juiste man is om uitsluitsel over te geven.

rizzx zei

de term neo trance impliceert wel dat het iets 'nieuws' is, terwijl de Immer mix en andere Kompakt albums al eerder van die taart smikkelden, toch? of is dat nog niet zo lang geleden en valt dat ook onder 'neo'

O. L. Muñoz Cremers zei

proto-neo. ;)

Alhoewel de term neotrance al door ondergetekende werd gebruikt in zijn Kaito recensie voor KM [/spam]
Is ook niet zolang geleden 3-4 jaar, je moet ook de tijd krijgen om iets uit te werken.

Echte proto-neo blijft natuurlijk grote delen van de FNAC dubbelaar La Collection uit 1994 (misschien mijn favo house-compilatie evah.)

willem zei

Ik ben geen journo, slechts liefhebber, en ga me dan ook niet mengen in discussies (had ik in eerste instantie dan ook niet moeten doen) over genre-aanduidingen in de dansmuziek. Geen verstand van en (voor mij) onbelangrijk. Wel wilde ik Theo vragen op welke kleine dansvloeren die ontwikkeling al langer gaande en de evolutie verder is. In Rotterdam dus? Ik zou ze best eens willen proberen.

O. L. Muñoz Cremers zei

eurodisco en new beat niets met elkaar te maken?

waar schreef ik dat ook alweer?
Is dat weer een theoiaanse verlezing?

Ach Rotterdam...

Mathias Vermeulen zei

de term neo trance impliceert wel dat het iets 'nieuws' is, terwijl de Immer mix en andere Kompakt albums al eerder van die taart smikkelden, toch? of is dat nog niet zo lang geleden en valt dat ook onder 'neo'

mja, er is nogal wat diversiteit in die `andere Kompakt-albums` + dit is wel degelijk een ander geluid dan op bijvoorbeeld immer te horen is. immer is proto-neo idd :)

willem zei

Groove zegt het volgende: "Stilistisch durchfliegt Kiki eine schöne Auswahl minimaler aber trotzdem charaktervoller Tech-House-Tracks..."

Nu jullie weer ;-)

Mathias Vermeulen zei

Als er een term snel op de brandstapel mag, laat het dan tech-house zijn :).

O. L. Muñoz Cremers zei

Amen bro. Tech-house is de meest dooie dooddoener ooit. :)

Martijn zei

Ik ben geen kenner, maar toch: mijn voorstel is 'neo-lounge'. Omdat het ook teruggrijpt op een bepaalde psychedelische estethiek uit de jaren '70. Technisch knappe, maar oppervlakkig geluisterd toch ontspannen muziek. Alleen deze keer minder soft-porno soundtrack en meer Jean-Michel Jarre.

En omdat ook dit hét geluidsbehang gaat worden in de strak ontworpen hangplek voor de hippe dertiger, maar daarbuiten totaal geen potten gaat breken. Het grote uitgaanspubliek gaat uit om uit te gaan en wil geen introverte en dromerige muziek.

Als je kwaad wil zou je ook voor 'intelligent trance' (of nog erger: 'prog-trance') kunnen gaan...

Martijn zei

Wat is het idee achter die extreem lelijke hoes eigenlijk?

O. L. Muñoz Cremers zei

Haha, intelligent trance is een goeie maar zou ook meteen de doodsteek zijn.

Mathias Vermeulen zei

En omdat ook dit hét geluidsbehang gaat worden in de strak ontworpen hangplek voor de hippe dertiger, maar daarbuiten totaal geen potten gaat breken.

Nah, daarvoor is het aantal bpm toch nog net iets te hoog.
Deze muziek verliest trouwens volledig zijn waarde als je het als achtergrondbehang gebruikt - dan mis je net de essentie, nl. die gelaagdheid.

Verder zat er een weloverdacht idee achter de cover (die zelfs uitgespeeld werd in de promo-campagne), maar welk dat precies was ontsnapt me even :).