donderdag, augustus 25, 2005

Sign o' the times?
Het begon allemaal in Tsjechië, waar begin deze maand een techno-feest (CzechTek) volledig uit de hand liep. Czech Tek is een rave naar Engelse model van tien jaar geleden: de locatie wordt tot op het laatste moment geheim gehouden, de toegang is gratis en er staat geen limiet op het aantal personen dat wordt toegelaten. Niet echt Lowlands dus. Chezteck had sinds haar ontstaan vier jaar geleden een tradititie van schermutselingen met de politie opgebouwd, maar ging voor het eerst dit jaar legaal door.
Na klachten van omwonenden dat festivalgangers illegaal hun land betraden om naar het festival te gaan (dat letterlijk in the middle of nowhere ligt) kwamen meer dan 1000 agenten van de militaire politie (zie foto 1) in Darth Vader-outfit (zie foto 2) met harde hand tussen om het festival te stoppen. Toen de bezoekers van het festival, die al op het terrein aanwezig waren, niet wilden vertrekken, werd het waterkanon ingezet. Later werd ook traangas gebruikt. 500 mensen raakten gewond. Op een gegeven moment liet de politie zelfs een tank (!) aanrukken om eventueel te gebruiken tegen de ravers.


Na afloop protesteerden meer dan 5000 mensen in Praag en de lokale mensenrechtenorganisatie veroordeelde scherp het overdreven gebruik van geweld door de politie en eiste het aftreden van de minister van binnenlandse zaken.

Voor al uw extremen: de V.S.
Enkele dagen geleden was er ook in de V.S een openluchtrave. Hier was alles legaal tot in de puntjes geregeld: de promotors hadden vergunningen voor alles, er was een verzekering voor 2 miljoen dollar afgesloten, er werd naar drugs gezocht bij de ingang, er waren kassa's, security. Ongeveer Lowlands dus. De militaire politie ging in Utah (niet meteen de meest vooruitstrevende staat in de V.S.) nóg driester te keer: AK47's werden tegen de hoofden van onschuldige ravers gehouden, afgetrainde honden werden op de massa losgelaten, traangas werd recht in de ogen van vreedzame ravers gespoten, een neerliggende vrouw wordt door drie van de negentig SWAT-politieagenten in de buik geschopt. Hallucinante ooggetuigenverslagen hier. Knick van Amerikaanse drum'n'basshelden (uit het hardere genre dan toch) Evol Intent doet zijn verslag hier.

De politie probeerde te verhinderen dat er foto's en of video's genomen werden, maar beelden zijn oa. hier (mov) te vinden. Mug-shots van de opgepakte ravers zijn hier te vinden.

Nu ben ik geen 'fuck-the-police-anarchy-yeah!'-type, maar waar gaat dit naar toe? Een TANK om een openluchtrave te stoppen? AK47's om mensen te intimideren? Only in America? Waarom?

5 opmerkingen:

Vincent Romain zei

Waarom???
omdat het voor het grootste deel een heel dom en arrogant volk is dat denkt dat "happiness a warm gun" is. omdat fascisme, racisme en militarisme in de US een dankbare voedingsbodem vinden.
omdat ze geobsedeerd zijn door God, religie en het laatste oordeel (60% van de Amerikanen gelooft in het laatste oordeel!!!)en al het kwaad dat daar volgens hen uit voortvloeit.
omdat ze hun mond vol hebben over vrijheid maar niet weten wat dat echt betekent.
omdat ze al even erg zijn als degenen de terroristen die ze denken te bestrijden.
omdat ze de wereld beheersen met amper 250 jaar geschiedenis op zak.
omdat ze voor het grootste deel cultuurloze barbaren zijn die alles maar dan ook alles in termen van geld en meer gewin zien.
omdat het individualisme en egoïsme er heilige goederen zijn.

moet ik verder gaan? ik ben er geweest en ik ben bang van die mensen.

en weet je wat? dat zal allemaal alleen maar erger worden als de rest van de wereld maar laf genoeg blijft om er iets tegen in te brengen. triest hoor.

en wat doen die simpele onnozelaars die vorig jaar tot de EU zijn toegetreden? wat doen de chinezen? wat doen wij? they all wanna be americans, 'cause they want the money. ziek word ik ervan.

niettemin zal ik hen en hun waarden tot mijn laatste vezel blijven bestrijden. Vive la Résistance!

Ik weet het: i am overreacting. maar liever dat dan zoals de meesten zeggen dat het allemaal wel los zal lopen. het loopt niet meer 'los' als er op 250 kilometer van mijn bed bommen in de metro ontploffen.

misschien toch maar een politieke blog beginnen? :-)

Esco zei

voel ik enige wrevel hier :) ?
je hebt grotendeels gelijk, maar over het volgende wil ik wel even off-topic doorgaan:

en wat doen die simpele onnozelaars die vorig jaar tot de EU zijn toegetreden? wat doen de chinezen? wat doen wij? they all wanna be americans, 'cause they want the money. ziek word ik ervan.

Even advocaat van de duivel spelen: waarom keken mensen uit Georgië en Oekraïne vorig jaar, en mensen uit Wit-Rusland en zelfs de dissidenten uit Iran dit jaar, naar de V.S. en níet bijvoorbeeld de E.U. om tegen hun respectievelijke (semi)dictatoriale regimes te ageren? Waar is het Europese alternatief in hemelsnaam?

Ik kom hier ooit nog uitgebreider op terug. I promise :).

Vincent Romain zei

daar heb je dan spijtig genoeg ook weer gelijk in. wij zijn na 50 jaar vrede al bang om de wapens eens op te nemen. langs de andere kant: heb jij zin 'to get drafted'? ik ook niet. :-)

Vincent Romain zei

nog langs de andere kant: als de amerikanen ergens ingrijpen is het resultaat op lange termijn meestal nog erger dan ervoor. ik maak hier een uitzondering voor de oorlog in ex-joegoslavië, een schande voor heel europa.

Esco zei

Idd. De enige interventie die iet of wat succesvol is geweest, is deze in Oost Timor door Australië. Kom ik ook nog op terug :).