woensdag, oktober 26, 2005

Betaald downloaden wordt de standaard

De internetruildienst iMesh laat zijn gebruikers voortaan betalen om muziek te ruilen. Een abonnement gaat per maand 6,95 dollar (5,80 euro) kosten, meldt de website news.com. Daarmee is iMesh de eerste ,,ongereguleerde'' ruildienst die betaling invoert.
De lancering van het vernieuwde iMesh is opnieuw een overwinning voor de muziekindustrie in de strijd tegen het gratis uitwisselen van muziek via internet. Eerder deze maand verdwenen de ruilprogramma's WinMX en eDonkey al van het web. Nu moeten de ruim vijf miljoen dagelijkse gebruikers van iMesh nog overgehaald worden om legaal muziek te delen.

Volgens Download.com werd de oude software van iMesh vorige week 1,5 miljoen keer opgevraagd. In 2004 schikte het Israëlische iMesh een rechtszaak die door de platenindustrie was aangespannen voor 4,1 miljoen dollar. Een onderdeel van de schikking was de belofte van iMesh dat het een betaalde dienst zou worden.
Het blijft mogelijk om met het nieuwe programma gratis muziek uit te wisselen. Het mag dan wel om niet auteursrechtelijk beschermde bestanden gaan. In iMesh is een technologie genaamd Audible Magic verwerkt, die dit soort bestanden doorlaat maar illegaal gekopieerde bestanden weert. Ook de ruildienst Grokster werkt aan een betaalde versie, onder de merknaam Mashboxx. De technologie heet Snocap en werd ontwikkeld door Shawn Fanning, de oprichter van Napster. Snocap identificeert auteursrechtelijk beschermde muziek als die wordt geruild en vraagt om een betaling voordat de bestanden worden beluisterd.

Geen opmerkingen: