dinsdag, oktober 04, 2005

De kogel is door de kerk

Turkije wordt binnen dit en x jaar lid van de Europese Unie. Een onafwendbaar feit na het land al 39 jaar aan het lijntje gehouden te hebben. Verbazend uithoudingsvermogen dat die Turken hebben. Weinigen realiseren zich immers wat voor gigantische inspanningen het land al gedaan heeft om aan de criteria voor lidmaatschap te voldoen. Niet alles staat al op punt (verre van), maar een afwijzend gebaar van de EU zou desastreuze gevolgen gehad hebben voor Europa. Turkije zou zich immers afgewend hebben van de EU en zou een grote strategische concurrent geworden zijn in Centraal-Azië. If you can't beat them, join them of in het geval van de EU - let them join.

Niet de moslimachtergrond van het land zal trouwens de grootste verschuiving in de Unie veroorzaken, maar wel het gewicht dat het land in de instellingen krijgt (wegens het grote bevolkingsaantal). Turkije kan en zal een belangrijke rol gaan spelen in de Unie liet Gül al opmerken vannacht. Het kan de positie van Europa om een 'alternatieve leidersrol' te gaan spelen in de wereld alleen maar versterken.

Een ding: de erkenning van de Armeense genocide zou een breekpunt moeten zijn in de onderhandelingen - maar de kans dat het dat effectief zal worden is klein.

4 opmerkingen:

OMC zei

Ik vind het allemaal prima *mits* gewoon Cyprus erkennen. Dat ze daar steeds mee wegkomen irriteert.

Esco zei

Wat de situatie er niet makkelijker op maakt natuurlijk is het feit dat net de Griekse kant van het eiland het VN-plan (van Annan himself) verworpen heeft - dat bemoeilijkt de hele situatie nog natuurlijk.

Maar je hebt natuurlijk gelijk.

Vincent Romain zei

eens te meer vreemd dat het net onder een conservatieve islamistische regering is dat turkije besprekingen begint met europa. maar kom, ze hebben nog een hele weg te gaan ook hoor. van mij mogen ze er gerust bij maar ik ben toch niet zo gerust op een land dat nog foltert in zijn gevangenissen en betogingen op beestachtige wijze uitéén slaagt. langs de andere kant: de landen die tegen turkije zijn doen dat ook alleen maar uit racisme volgens mij.

Martijn zei

Nou, de landbouwpotspoeling wordt ook héél erg dun met al die Turkse boeren erbij. Turkije is ook erg groot, wat betekent dat ook de macht weer een beetje meer verdeeld moet worden. Met name Frankrijk lijkt er nog niet helemaal overheen dat Polen ook wat te zeggen heeft.

De punten zijn wel duidelijk: geen Koerden meer doodmartelen, Cyprus erkennen, Armeense genocide erkennen. Ik denk overigens dat Turkije moderner is dan Bulgarije of Roemenië, die eerder lid mogen worden.

Het enge geblaat over 'cultuur' of 'godsdienst' is wel ernstig wijdverspreid valt mij op. Wat mij betreft zouden Marokko of Algerije als ze hun zaakjes (democratie, rechtstaat) voor elkaar krijgen ook lid mogen worden van de EU. Noemen we het de AEU.