zaterdag, oktober 08, 2005

Twee keer symbolisch

De kortzichtigheid van Greenpeace
De Nobelprijs voor de vrede is gisteren dus naar Mohammed ElBaradei en het IAEA gegaan. Symbolisch uiterst belangrijk en een sterk politiek signaal, vooral dan naar de V.S. toe. Non-proliferatie kan enkel op multilaterale basis georganiseerd worden, niet op basis van pre-emptive strikes. Greenpeace daarentegen vond het niet zo prettig dat de Nobelprijs naar Baradei ging: zij zijn tegen kernenergie gekant en daarom vinden ze het fout dat de vredesprijs naar een VN-organisatie gaat die de spreiding van nucleaire energie voor civiele doeleinden bevordert. Hoeveel oogkleppen kan je hebben?

De langetermijnvisie van Bush
Ondertusen heeft de Amerikaanse Senaat vrijdag voor 41,2 miljard euro extra uitgaven goedgekeurd voor de oorlogen in Irak en Afghanistan en voor de oorlog tegen het internationaal terrorisme. Toch ziet het ernaar uit dat president Georges Bush zijn veto zal uitspreken. In de nieuwe budgetwet staat immers een bepaling waarin de Senaat verbiedt dat krijgsgevangenen wreed, onmenselijk of vernederend worden behandeld. Maar het Witte Huis vindt dat dit het voeren van de oorlog tegen het terrorisme bemoeilijkt. Het veto zal uiteindelijk niet beletten dat het vooropgestelde geld voor het leger zal vrijkomen.

4 opmerkingen:

Martijn zei

Het aantal oogkleppen van Greenpeace is gigantisch. Ergens halverwege jaren '80 is die organisatie overgenomen door luddieten die geen verstand hebben van de dingen waarover ze actie voeren. De mededelingen van het centraal comite van de Noord-Koreaanse volkspartij bevatten meer waarheden dan de propaganda van Greenpeace over genetische modificatie.

theo zei

in dit geval heeft Greenpeace het wel bij het rechte eind. niet om de reden die ze zelf geven overigens, maar om een andere.
in feite is de prijs nu gegaan naar het westerse systeem om naar eigen goeddunken landen uit te sluiten van het produceren van nucleaire energie. en nog op de verkeerde basis ook. als daar de prijzen voor vrede heen gaan weet je dat het oorlogstijd is geworden. triest is het, in en in triest. dan nog liever Greenpeace. die zijn tenminste zo onbeholpen dom dat het ook de slimmere jongens en meisjes opvalt.

Martijn zei

Dat is niet waar. De IAEA is in de jaren 50 opgericht om het gebruik van nucleaire energie te bevorderen. Dat is nog steeds een officieel doel en de reden dat Greenpeace tegen is.
Later is de IAEA ook de controle gaan uitvoeren van het nucleaire non-proliferatie verdrag. Dat heeft Iran getekend. Pakistan, Israël en India niet en Noord-Korea heeft opgezegd. Kan Iran ook doen.

theo zei

onzin martijn. het is gewoon in speelbal, die IAEA. het is triest dat de nobelprijs aan een dergelijk spel meedoet. daarmee is de prijs meteen niets meer waard. drie maal bah!