zondag, oktober 16, 2005

Don't bite the hand that feeds you

Het was wel een hete nazomer voor George. Er was Katrina, die de ongelijkheid in Amerika nog eens keihard benadrukte en Bush beschuldigingen van racisme opleverde. Er waren de slechte rapporten over de economie die slabakt onder het ‘deficit spending’ van de regering in Irak en de snel oplopende staatsschuld. Er waren in opspraak geraakte toprepublikeinen als Tom deLay die boter gegeten hadden, maar die George per se het hand boven het hoofd wou houden. En er is natuurlijk nog steeds de gestage stroom Amerikaanse bodybags uit Irak die hem populariteit kosten.

Maar de positie van Bush gaat nu pas echt aan het wankelen, want hij riskeert de steun kwijt te geraken van ‘the hand that feeds’: de ultraconservatieve lobby die zo cruciaal was in zijn herverkiezing. (Herinner u de magistrale campagne van Bush waarin hij er in slaagde om – in tijden van Irak en een desastreuze economie – ‘values’ als voornaamste inzet van de verkiezingsstrijd te promoten.)
De 'Christian Coalition' is namelijk niet te spreken over de keuze voor Harriet Miers - een vriendin van Bush - als kandidaat voor het Hooggerechtshof. Ultraconservatieve geldschieters en columnisten trekken zwaar van leer. Het Amerikaans-christelijke equivalent van een ultra-extreme moslimterrorist, Ann Coulter, maakte brandhout van Bush’s keuze voor de ‘gematigde’ (in Amerika toch) Miers.

De ultraconservatieven willen een van hun anti-abortus medestanders het Hooggerechtshof binnenloodsen. Maar Bush verkiest persoonlijk loyaliteit (zie ook zijn houding in de zaak De Lay) boven de drukkingsgroep (hij hoeft zich toch niet meer herverkiesbaar te stellen), waardoor Bush nu een scheuring in het Republikeinse kamp dreigt te veroorzaken. De andere optie is dat hij de keuze voor Miers terugtrekt, maar dan leidt hij immens politiek gezichtsverlies en wordt hij nog meer beschouwd als marionet in de handen van zijn geldverstrekkers. Ondertussen kijken de Democraten monkelend toe; blij dat het nu eindelijk eens de republikeinen zijn die intern worstelen.

Lessen?
1. Dode bestaande mensen wegen nog altijd niet op tegen dode onbestaande mensen.
2. Hou alleen rekening met je geldschieters - zij zijn de enigen die je kunnen doen wankelen.

2 opmerkingen:

Martijn zei

Het zijn niet alleen de fundamentalisten die mekkeren, maar ook de neo-conservatieven, omdat ze Miers een lichtgewicht vinden.

En er staat wel wat op het spel: volgend jaar zijn verkiezingen voor het Congres en als Bush' onpopulariteit straalt ook af op de Republikeinse kandidaten daarvoor.

DeLay moet je trouwens een googlen. Die man is eng.

Mathias Vermeulen zei

Inderdaad. Ik scheerde voor de onsubtiliteit even neocons en fundamentalisten over dezelfde kam. Heel benieuwd hoe dit gaat aflopen.

Een met DeLay, wat een figuur!!